Tekstylia w restauracjach hotelowych: obrusy, serwetki i inne

2027-06-23
  • Tekstylia hotelowe

W restauracji hotelowej każdy szczegół aranżacji powinien być dokładnie dopracowany. Dotyczy to w szczególności stołowych dekoracji, w tym tekstyliów hotelowych. Jakie dekoracje mogą znaleźć się w takim wnętrzu? Czym można uświetnić uroczystości organizowane w sali bankietowej?

Obrusy - baza nakrycia stołu

Podstawowym elementem nakrycia stołu są obrusy, które najczęściej produkuje się z mieszanki bawełny oraz poliestru. Dzięki temu obrus zachowuje swój elegancki wygląd i zarazem jest łatwy w czyszczeniu. Co więcej, bawełna i jej mieszanki z tworzywami sztucznymi są odporne na zagniecenia.

Dobrze dobrany obrus powinien swobodnie zwisać na stole - minimum 25 cm poza jego krawędziami. Dzięki temu można łatwo zamaskować elementy konstrukcyjne blatu i jednocześnie wprowadzić do wnętrza odpowiednią harmonię.

Serwetki - synonim perfekcyjnej obsługi

Serwetki to element aranżacji stołu, który łączy w sobie walory dekoracyjne oraz funkcjonalne. W większości sal bankietowych dostępne są modele wykonane z połączenia bawełny oraz tworzyw sztucznych (poliestru). Niektóre z nich pokryte są specjalną warstwą ochronną, która chroni powierzchnię serwetki przed wnikaniem zanieczyszczeń, ułatwiając w ten sposób ich usuwanie.

O wyjątkowości serwetek decyduje również sposób ich ułożenia. Można je składać w rożek lub finezyjne wachlarzyki, co sprawia wrażenie, że obsługa stołu dba nawet o najmniejsze detale.

Bieżniki na stół biesiadny - czym są?

Ważnym elementem aranżacji stołu biesiadnego są bieżniki. Podobnie jak serwetki, łączą one w sobie funkcję praktyczną oraz dekoracyjną. Bieżniki to tekstylia hotelowe, których zadaniem jest ochrona centralnej części obrusu przed zanieczyszczeniami. Co więcej, dzięki nim można też wprowadzić do aranżacji wnętrza dodatkowy akcent kolorystyczny.

Bieżniki sprawdzą się zwłaszcza przy bufetach, a także na długich stołach konferencyjnych.

Falbany do stołów - elegancki dodatek aranżacyjny

Aranżację sali biesiadnej można również wzbogacić specjalnymi falbanami. Mowa tu o materiałowych zakładkach, które mocuje się tuż przy krawędzi stołu przy pomocy specjalistycznych rzepów lub prowadnic. Zadaniem falban jest maskowanie nóg stołów oraz przestrzeni tuż pod blatem. Dzięki temu stół w sali konferencyjnej lub bankietowej tworzy jednolitą, aranżacyjną całość.

Ochraniacze na blat stołów

W restauracji hotelowej nie powinno zabraknąć ochraniaczy na blaty. Wykonuje się je z materiału odpornego na działanie wilgoci i wsuwa bezpośrednio pod obrus. Dzięki temu chronią one drewnianą powierzchnię przed zanieczyszczeniami ze strony zup, sosów oraz innych potraw. Ochraniacze - dzięki swej miękkości - mogą też częściowo tłumić hałas towarzyszący przesuwaniu talerzy i pozostałych elementów zastawy,

Klipsy i taśmy do zabezpieczania falban i bieżników

Za pomocą klipsów i taśm można zabezpieczyć falbany oraz bieżniki przed przypadkowym zsunięciem. Elementy te mocuje się bezpośrednio do blatu, chroniąc materiałowe dekoracje przed odpadnięciem na skutek nieostrożnego zachowania kelnera lub gościa.

Wieszaki do sal konferencyjnych i bankietowych

Wieszaki to akcesoria hotelowe, które mocuje się w strefie bufetowej lub kelnerskiej. Umieszcza się na nich różnego rodzaju wieszaki, torebki, a także płaszcze należące do gości. Do ich produkcji używa się najczęściej stali nierdzewnej lub metalu pokrytego warstwą chromu, dzięki czemu prezentują się one stylowo i elegancko.

Pokrowce na krzesła

Pokrowce na krzesła to tekstylia hotelowe, które osadza się na krzesłach, aby nadać im jednolity kolorystycznie wygląd. Ich zadaniem jest ochrona siedzisk i oparć przed zagnieceniem oraz zabrudzeniem.

Na https://www.hoteltex.pl/ można znaleźć wiele różnych tekstyliów dopasowanych do potrzeb sal konferencyjnych oraz bankietowych.

Polecane artykuły