Jakie powinny być opakowania cukiernicze i gastronomiczne?

2027-07-25
  • opakowania gastronimiczne

Każda firma cukiernicza, piekarnicza czy - generalnie - gastronomiczna potrzebuje wytrzymałych i solidnych opakowań. Mają za zadanie chronić żywność przed uszkodzeniami, przedłużać jej trwałość oraz ułatwiać transport jedzenia z jednego miejsca na drugie.

Każda firma cukiernicza, piekarnicza czy - generalnie - gastronomiczna potrzebuje wytrzymałych i solidnych opakowań. Mają za zadanie chronić żywność przed uszkodzeniami, przedłużać jej trwałość oraz ułatwiać transport jedzenia z jednego miejsca na drugie. Niektóre z nich, poza funkcją praktyczną, mogą robić za dekorację.

Rodzaje opakowań cukierniczych

Niezależnie od tego, czy zawodowo zajmujemy się cukiernictwem, czy jedynie jesteśmy amatorami, opakowania cukiernicze bardzo się przydają. W przypadku firm cukierniczych są one niezbędne, a w przypadku nieprofesjonalnych cukierników - bardzo ułatwiają życie. 

Opakowania cukiernicze chronią wypieki przed uszkodzeniem i pozwalają je bezpiecznie przetransportować oraz wydłużają świeżość żywność. 

Opakowania cukiernicze to m.in.:

  • składane i zamykane pojemniki - zabezpieczają ciastka, ciasta i torty podczas transportu,
  • kwadratowe opakowania - niezbędne w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Sprawdzą się również podczas uroczystości prywatnych, kiedy na pożegnanie chcemy obdarować gości smakołykami,
  • złote krążki - są wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną przeciw tłuszczom. Mogą być podstawkami pod ciasta i torty,
  • składane kartony - podobnie jak składane i zamykane pojemniki zabezpieczają wypieki przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
  • podkłady i tacki pod tort - wykłada się na nie ciasta i torty. Poza funkcją praktyczną, mogą stać się estetyczną dekoracją. Dlatego niektóre tacki są pozłacane lub srebrne.

opakowanie cukiernicze

Oprócz tego, hurtownia opakowań PAKO ma w swojej ofercie m.in.: kartoniki na ciastka, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort. Opakowania tego typu wykonuje się z różnych materiałów: tektury, papieru, PET czy drewna. 

Opakowania w gastronomii

Opakowania gastronomiczne można podzielić ze względu na materiał, z którego są wykonane: papierowe, tekturowe, plastikowe lub inne tworzywa sztuczne.

Opakowania gastronomiczne to m.in.:

  • pudełka,
  • tacki,
  • papiery pakowe,
  • koperty,
  • kubełki,
  • kubki na wynos,
  • pojemniki,
  • torby.

Opakowania wykonane z papieru, tektury, drewna lub bambusu są ekologiczne. Jeżeli chodzi o opakowania wykonane z tworzyw sztucznych, to one zazwyczaj nie są ekologiczne. Wyjątkiem mogą być opakowania wyprodukowane z PET. 

Opakowania cukiernicze wyprodukowane z surowców z recyklingu pozwalają zmniejszyć ilość odpadów i zaoszczędzić zasobów naturalnych - wody, gazu, węgla i ropy. Ekologiczne materiały, z których produkuje się opakowania, to wspomniane wyżej:

  • trawa,
  • drewno, czyli papier i tektura,
  • bambus,
  • w pewnym stopniu PET.

Trzcina cukrowa i bambus nie są wymagające pod kątem uprawy. Trzcina cukrowa jest niezwykle odporna na rozdarcia, dlatego świetnie sprawdza się w produkcji pudełek. Bambus szybko rośnie i nie jest zbyt wymagający pod kątem uprawy. Produkty bambusowe są lekkie, wytrzymałe, jak również odporne na pleśnie, grzyby, bakterie i procesy gnilne.

Drewno, papier i tektura są całkowicie odnawialne, dlatego można je łatwo poddać biodegradacji. Z drewna produkuje się m.in.: miseczki, patyczki, sztućce i mieszadełka, a z papieru lub tektury – kartony, torby, torebki, pudełka, itp. 

PET z kolei jest tworzywem sztucznym, które jest przezroczyste, wytrzymałe, twarde i sztywne, a do tego odporne na czynniki atmosferyczne i chemiczne. O ile opakowania cukiernicze powstałe z PET są bezbarwne, zielone lub niebieskie, można poddać je recyklingowi. Z tego tworzywa produkuje się butelki, słoiki, tacki, pokrywki i inne opakowania przydatne w branży cukierniczej. 

PET znajduje zastosowanie zarówno w branży spożywczej, jak i w branży farmaceutycznej, chemicznej i w laboratoriach. Wbrew wielu mitom, PET nie jest niebezpieczny dla zdrowia - nie wchodzi w reakcje ze sprzedawaną w opakowaniu zawartością.

Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mają chronić jedzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, negatywnym działaniem warunków pogodowych czy utratą jego właściwości, jak również ułatwić jego przenoszenie i przechowywanie - niezależnie od tworzywa, z którego powstały. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne muszą cechować się wytrzymałością, a jednocześnie lekkością, aby można było je łatwo przenosić z miejsca na miejsca. Niektóre opakowania pełnią również funkcję dekoracyjną - przykładowo tacki lub krążki pod wypieki.

Polecane artykuły